Το αχλάδι είναι καρπός που αποκτά την πλήρη γεύση του μετά από ικανοποιητική ωρίμανση.
Τα αχλάδια που συγκομίζονται πιο νωρίς απ’ ό,τι πρέπει, ωριμάζουν με υποβαθμισμένη ποιότητα και είναι επιρρεπή στο ζάρωμα και αλλοίωση του χρώματος του φλοιού. Τα αχλάδια που συγκομίζονται όψιμα είναι ευπαθή στην αλλοίωση της υφής του κέντρου του καρπού. Η καλύτερη μέθοδος καθορισμού του βαθμού ωριμότητας των αχλαδιών θεωρείται η μέτρηση της συνεκτικότητας της σάρκας.
Κάθε ποικιλία ωριμάζει σε διάφορο βαθμό συνεκτικότητας, ο οποίος μετριέται με ένα ειδικό όργανο, τον «δοκιμαστή πιέσεως».
Οι παραγωγοί με βάση τα παραπάνω και με τις παρατηρήσεις στον οπωρώνα τους, θα πρέπει να είναι σε θέση να προσδιορίζουν εγκαίρως την περίοδο σωστής ωριμότητας των αχλαδιών τους. Μετά τη συλλογή τα αχλάδια πρέπει να οδηγούνται στις ψυκτικές αποθήκες μέσα στο πρώτο 24ωρο ώστε να ψυχθούν γρήγορα επειδή με κάθε καθυστέρηση υπάρχει απώλεια υγρασίας και μείωση της ποιότητας και του βάρος των καρπών.
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ | ΜΑΪΟΣ | ΙΟΥΝΙΟΣ | ΙΟΥΛΙΟΣ | ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ | ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ | ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ | ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ | ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ | ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ | ΦΕΡΟΥΑΡΙΟΣ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kontoula 1-6 | + | |||||||||
Ertusca | + | |||||||||
Cosia | + | |||||||||
Santa Maria | + | |||||||||
Williams B.C. | + | |||||||||
Highland | + | |||||||||
Krystallia | + |